pátek 3. července 2020

Petra Dvořáková - Vrány

Anotace z DK:

Dvanáctiletá Bára se právě nachází na prahu dospívání. Projevuje se u ní výtvarné nadání, ale také živelná a občas nezvladatelná povaha. S nástupem puberty se konflikt mezi její spontánností a touhou matky po nekomplikovaném životě dramaticky prohlubuje. Zvlášť v kontrastu s její o něco starší, poddajnou sestrou. Čím více chce Bára svou přirozenost realizovat, tím úporněji se její okolí snaží tyto nesrozumitelné a průměru se vymykající potřeby ovládnout. Jejího talentu si všimne mladý učitel výtvarné výchovy přezdívaný Frodo, který jí nabídne citlivou oporu v boji s nároky rodiny, jež pod fasádou vnější spořádanosti ukrývá i velmi temná místa. Jenže Bára svoji válku v zákopech nerozumění stále prohrává. Jedinými spojenci se jí tak stávají vrány hnízdící před okny v parku. Vrány, které zpřítomňují přirozenou pudovost prostupující zvířecí i lidské životy. Svět, na který se Bára stále mocněji napojuje. Nabídne jí někdo opravdovou pomoc? Existuje ještě nějaké východisko?

Kniha, kterou doprovázel obrovský hype na sociálních sítích, je krátkým, komorním příběhem. Přečetla jsem ji lehce za jeden večer. Nevýhodou takové masáže je to, že máte nějaká očekávání a vlastně tušíte, jak byste se měla při čtení knížky cítit. Příběh je opravdu hodně děsivý, to je mimo veškerou diskuzi. Ale že bych měla při čtení husí kůži nebo ji nebyla pro slzy schopná dočíst - to opravdu ne. A možná jsem divný asociál, ale já s matkou hlavní hrdiny Báry v některých chvílích i soucítila. Ne že bych její chování schvalovala, ale asi jsem jí dokázala trošku porozumět. Možná i proto, že takovou Báru, ale v chlapecké verzi doma mám. Předala jsem knížku Kláře a jsem opravdu zvědavá na její postřehy, ona se bude dívat na příběh z jiné perspektivy.

2 komentáře:

  1. Ali, děkuji za recenzi a info.
    Přeji příjemný víkend, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku jsem četla před časem, na mě teda udělala dojem. Nějaký čas jsem to nemohla dostat z hlavy. Autorku čtu ráda. Tady mě šokoval i konec. Lenka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za milá slova a těším se na další návštěvu!