neděle 29. září 2024

Amanda Peters - Sběrači borůvek


 

Dnešní knižní recenze bude trošku jiná. Není to totiž knížka, kterou jsem si koupila, ani knížka z knihovny. Jde o něco speciálního - první knížka, kterou jsou dostala na recenzi od nakladatelství Jota. Jsem za tuhle možnost velmi ráda, navíc jsem pyšná, že po zhlédnutí mého blogu jsem získala jejich důvěru. 

Sběrači borůvek jsou debutem kanadské autorky Amandy Peters. Příběh nás přivádí na borůvková pole v Maine v létě na začátku 60. let minulého století. Rodina Mikmamů sem přijíždí  na sběr borůvek. Během jejich pobytu náhle zmizí nejmladší dcera, čtyřletá Ruthie. Poslední, kdo s ní pobýval, byl šestiletý Joe. Celý příběh se postupně rozvíjí ve dvou nezávislých linkách - vzpomínkách Joea a Normy. Oba jsou už v druhé polovině svého života a v jejich vzpomínkách na dětství se celý příběh rozplétá.

Knížka nerozvíjí žádné šokující téma, zmizení dítěte bylo popsáno ve spoustě příbězích. Tady je však celý příběh popsán velmi zdařile. Joe i Norma měli oba těžký život. Každý jinak, každý vyrůstali v naprosto odlišních podmínkách. Spojuje je však hledání. Hledání kořenů. Hledání odpovědí na řadu otázek. Snaha vypořádat se s těžkým pocitem viny. Snaha napravit napáchané chyby. I když je děj vcelku předvídatelný, je to velmi silný, dojemný příběh, psaný s velkým citem a hloubkou. Vyprávění z pohledu dvou osob bylo velmi přehledné a poutavé. Rozhodně doporučuji si knížku přečíst, mě opravdu chytila za srdce.

Moc děkuju nakladatelství Jota za důvěru a možnost si knížku přečíst. 

2 komentáře:

  1. Ali, děkuji za zajímavý tip a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Lezarts
    Ani se nedivím, že si nakladatelství vybralo tvůj blog!!! Tvoje recenze jsou výstižné.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za milá slova a těším se na další návštěvu!