neděle 18. srpna 2019

Malá Skála


Na Malou Skálu jsem jezdila před více než 20 lety s maminkou na dovolenou. Byly jsme tu několik let po sobě, vždy na týden. Bylo to moc fajn. Na tuto neděli jsem hledala nějaký výlet do přírody. Nějaký příjemný, zajímavý okruh, ideálně v lese. Až mě napadla Malá Skála!
Auto jsme nechali na parkovišti a zahájili výstup na Vranov - Pantheon. Je to nejrozsáhlejší skalní hrad v Čechách. Hrad byl založen v 15. století jako gotická pevnost. V roce 1802 byl přestavěn jedním z majitelů Zachariášem Romischem na romantické sídlo s památníkem slavných tehdejší doby. Nechal zde zbudovat letohrádek v podobě novogotické kaple, která sloužila jako lovecký zámeček.


Na hradě jsme si prošli prohlídkový okruh, který má 14 zastavení. U pokladny jsme dostali tištěný text s popisem jednotlivých částí hradu.




Dále byl na plánované trase  hrad Frýdštejn. A nutno říct, že cesta nebyla úplně pohodlná. Funěli jsme všichni. A všichni nadávali, co jsem to zase vymyslela, že je chci zničit, proč musíme lézt do kopců a skákat po kamenech, když jsme sem mohli pohodlně dojet autem a podobně. Přiznám se,  mi to docela přišlo líto. Nikdo si práci s vymýšlením výletu nedá, ale všichni potom nadávají. Opravdu jsem měla na Frýdštějně chuť se na všechno vykašlat, po silnici se vrátit na Malou Skálu a jet domů.
Po jídle a odpočinku se rodina uklidnila a vyrazili jsme na prohlídku hradu.


Vystoupali jsme až na samý vrchol hradní věže. Odtud je nádherný výhled do okolí.


Trosky

Suché skály

Malá Skála

Kozákov

Bezděz
Další cesta byla za odměnu. Vedla lesem a skalním městečkem Drábovna.



Cestou jsme se občerstovali.






Pak už jsme jen seběhli zpět na Malou Skálu, občerstvili se v Boučkově statku a vyrazili směr Praha. V autě jsem se od Kláry dozvěděla, že ten výlet nebyl až tak úplně blbý. Příští rok prý musíme prozkoumat druhou stranu, v okolí Suchých skal.


14 komentářů:

  1. Ali,
    to jste byli blízko!!! Vybrala jsi hezkou trasu výletu, příště ty Sušky z druhé strany a pak to vezměte směrem Hrubá Skála - Valdštejn. To je také krásná část Českého ráje ��
    Pa Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, to víš, že jsem myslela na tebe i na Ivu. Okolí Hrubé Skály a Valdštejna procházíme každý rok, tak jsem letos trochu změnili trasu. Já Český ráj naprosto miluju!

      Vymazat
  2. Tohle je také moje dětství 🤗 Těch výletů sem,vlakem s turistickým kroužek,se školou,.... už jsem tam roky nebyla!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My do Českého ráje alespoň jednou za rok musíme vyrazit.

      Vymazat
  3. Ali, mám tahle místa moc ráda. Je pravda, že pochodování tímhle krajem je někdy poněkud namáhavé, ale ty výhledy!!! Zastavili jsme se tam loni a prchli před davy lidí....
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, Helenko, ty davy lidí jsem ohromné. Ráda bych zase vyrazila do Prachovských skal, ale právě kvůli těm neskutečným davům se mi tam nechce.
      Krásné dny i tobě!

      Vymazat
  4. Krásný výlet jsi vybrala. Já jsem tam jela před pár lety s dcerou vlakem a byla jsem nadšená. Skály to je moje, pěkně jsem to tam prošmejdila, pak navrhla, že bychom mohly lesem na Frýdštejn. Z věže jsem viděla rozhlednu, nezdála se mi daleko a paní v kase mi potvrdila, že je to tak dva kiláčky. A tak jsem dceru ukecala, že když už tam jsme, já jsem zatížená i na ty rozhledny, že tam půjdeme. V lese bylo příjemně, tak nás docela zaskočilo, že mimo les to docela pražilo a bylo vedro. K rozhledně jsme došly, půjčily si podle návodu klíče někde opodál v domku, vylezly nahoru, chvíli se pokochaly a pak jsme celou cestu mazaly do Malé Skály na vlak. A ještě jeden zážitek - někde v lese se k nám přidalo malé kotě, my chvátaly a ono za námi běželo jako pejsek. Až když jsme scházely z kopce dolů na silnici pod Pantheonem, tak se chytlo lidí, co šli nahoru. Dlouho jsme na tuláčka pak myslely. Dcera taky prskala, kam jsem jí to vytáhla, obě nás hrozně bolely nohy, ale stálo to za to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě že jsme takového tuláčka nepotkali. To by byl boj, aby nejel s námi!

      Vymazat
  5. Kdysi jsme tudy také šli, ráda jsem si ten výlet u Tebe připomněla - krása!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych příští rok vyrazila na druhou stranu - na Suché skály, Kalich, Chléviště... Ale doma se o tom radši moc nešířím :-)

      Vymazat
  6. Ali, i přes náročnější trasu se výlet povedl a fotky jsou parádní.
    Měj fajn dny. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Ali, dík za fotky mě tak blízkých míst. Za svobodna byl Český ráj pro mě tím nejkrásnějším místem na světě, i s dětmi jsme tady mockrát byli, a všechny měli na křtu vodu z drábských světniček :-). Jak to říká Luboš ve filmu Jak dostat tatínka do polepšovny - já si vždycky myslel, že jsem se narodil na nejkrásnějším místě na světě.... ale kdybych věděl, že se ti tady nebude líbit, narodil bych se jinde :-)
    měj se, Pavel

    OdpovědětVymazat
  8. Přesně, Pavle. Miluju Český ráj. Po Drábských světničkách jsem lezla naposledy s Klárou v břiše. Tam musíme také vyrazit!

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za milá slova a těším se na další návštěvu!