čtvrtek 28. srpna 2014

Praha z řeky



Katky na blogu jsme našla inspiraci na skvělý výlet - plavbu Pražskými Benátkami. Klára stále chtěla na výlet na lodi, tak jsme vyrazili. Byla jsme připravená, že to nebude úplně nejlacinější záležitost. Proto jsme byla překvapená, jak se slečna na pokladně snažila zkombinovat nám všechny možné slevy, takže celková suma byla více než příjemná. Museli jsme chvilku počkat než vyjížděla loď s česko-anglickým výkladem. Ihned po nalodění jsme dostali občerstvení v podobě kávy, čaje, limonád, nanuků nebo perníku.  Pak už nás čekalo 45 min plavby po Vltavě. Trošku mě překvapilo, že slečna nejdříve hovořila anglicky, teprve poté překládala do čestiny. Já vím, že cizinci byly na lodi v převaze, ale přece jen jsme v Čechách, proto bych tu češtinu očekávávala jako první. Jsme asi naivní.
Slečna sice měla výklad pěkně naučený, dozvěděla jsme se spoustu zajímavostí,  o kterých jsem neměla tušení, ale běda, když se někdo zeptal  na něco mimo připravený projev. Odpovědět už slečna nezvládla.
Ale nám to nevadilo, my se hlavně kochali krásnými pohledy. Davida tedy spíše zajímali racci a labutě spíše než místa, kudy kráčela historie, ale každý jsme si našli to svoje.











Po plavbě jsme si  prohlédli Muzeum Karlova mostu. Chyběl nám tam tatínek, protože Davida zajímaly detaily  různých nástrojů,které se při stavbě mostu používaly. Já v tomto směru co si nenačtu na popisce, to nevím. A tyto informace Davida rozhodně neuspokojovaly.  Klára ještě toužila projít se po Karlově mostě. Obrnila jsme se tedy trpělivostí a razili jsme si davy turistů cestu na druhou stranu. Co mám povídat - krásné slunečné odpoledne - bylo to náročné. Musíme si to tam jít projít někdy v listopadu, to by tu mohlo být turistů trochu méně.
Bylo to moc příjemně prožité odpoledne. Katko, ještě jednou díky za tip!

9 komentářů:

  1. Prima plavba .... asi budu muset do té Prahy zas zajet:-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Koukám, že vám i počasí pěkně vyšlo. Nám to mladík taky říkal nejdřív v angličtině a pak v češtině. Taky mě to překvapilo. Ale tak jsem si alespoň oprášila angličtinu a pak porovnávala, jestli ten překlad odpovídá tomu, co říkal v angličtině. Neříkal totiž nic komplikovaného :-) Spíš mi přišlo, že hledal ta správná slova v češtině :-)
    Jsem ti psala, že sis mohla říct o slevu v Bille - ve všední den je to 50%. Pokud tedy do Billy chodíš.
    Jinak my jsme to pak taky vzali přes most a je to o nervy...nemám ráda davy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počasí bylo opravdu super. My do Billy nechodíme, mám jí dost daleko. Ale dostali jsme slevu na open kartu :-)

      Vymazat
  3. Krásný výlet, my už to tak zvažujeme dlouho, zakončit v Troji, ale nikdy nám nevyšlo počasí.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherný výlet, Praha zase z trošku jiného pohledu. Ale musím Tě zkalamat, ani v listopadu nebude Karlův most poloprázdný... Každý den chodím přes Mánesův, tak na Karlův krásně vidím a je neustále naravaný :-( Ostatně celé historické centrum je bohužel k prasknutí a kolikrát mám problém "prorvat" se do práce a občas mě turisté požádají, abych je vyfotila :-) S tou češtinou je smutné, takto by to opravdu být nemělo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi mě nepotěšila. Doufala jsem, že v listopadu by mohlo být prázdněji. Ach jo.

      Vymazat
  5. My byli s dětmi nedávno také v Praze - na Petřín lanovkou, dolů pěšky, přes Karlův most, Staroměstké náměstí na Masarykovo nádraží a domů - celkem to na Karlově mostě šlo. Byli jsme poslední prázdninový čtvrtek. Dokonce si Zuzinka na Karlově mostě koupila náušničky s kočičkama. Na památku.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za milá slova a těším se na další návštěvu!