středa 23. července 2014

Školní botanická zahrada


Když jsem vznesla dotaz, kam že by chtěly děti na výlety, vyjmenovaly mi všechna místa, která jsme obešly vloni. Jsou prostě po mně - mají rády to své jisté. Ano, slíbila jsem, že vše zase pěkně objedeme, ale chtělo by to něco nového. Pro inspiraci jsem šla téměř na jisto na blog Výlety a procházky. Ani jsem nemusela listovat dlouho a hned jsem věděla, kam jít. Do botanické zahrady Pod táborem chci jít už pěkně dlouho, ale když přemýšlím o programu, nikdy si na ní nevzpomenu. Přitom jí máme kousíček od domu. Tak jsme jeli autobusy, zpět jsme se nakonec vydali pěšky a  bylo to rychlejší.
Areál není velký, ale moc hezky udržovaný a procházka po něm velmi příjemná. Hned u vstupu nás uvítal rybníček plný kačen, želv a ryb, které jsou evidentně zvyklé na krmení od lidí. Jen jsme se na břeh postavili, už se k nám z okolních břehů hnaly horem pádem jak kachny, tak i ostatní jmenované druhy. Obzvláště želvy umí tedy loudit báječně. Nic jsme s sebou však bohužel neměli. Takže jsme slíbili, že za pár dní přijdeme s nějakým krmivem.


Naprosto nás nadchl skleník. Tak jsme se hlavně s Klárkou vyřádily. Litovali jsme, že přístupná je pouze malá část a mlsně nakukovali i do pěstebního zázemi.






 Do zahrady se musíme opravdu brzy vrátit a ne jen kvůli hladové zvířeně. Sice jsme prošli areál celý (pozor - část je přístupná pouze do 15 hod!), ale museli jsme prohlídku kvůli bouřce urychlit.
Zahrada má jednu nevýhodu. Vlastně dvě. Tou hlavní je naprostá absence laviček. Našli jsme pouze příjemné posezení u rybníka pod stromy, ale tam jsme zrovna v plánu posedět neměli. Dál už nikde nic. A druhou nevýhodou je podniková prodejna. Tak jsme zase bohatší o jednu africkou fialku. A začínám sdílet obavy mého manžela, že "ty zelený potvory nás jednou z bytu vystěhujou!".

9 komentářů:

  1. Do skleníků jsme nešli, ale jak vidím, příště se tam rozhodně podíváme:) Také děkujeme za inspiraci:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skleník si určitě nenechte ujít. Je moc pěkný.

      Vymazat
  2. :-) nevýhoda v podobě podnikové prodejny mě rozesmála :-) O zahradě jsem nejdříve ukládala článek, pak četla u Výlety a procházky, pak mi bratr řekl, že poblíž si koupil a teď o ní píšeš Ty :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak už víš, kam musíš vyrazit. Jen nevím, jak je to tam s pejskama. Žádného jsme nepotkali.

      Vymazat
    2. Myslím, že jsem viděla hned u vchodu cedulky - pejsci povoleni, kola zakázána:)

      Vymazat
    3. Musím se bohužel opravit. Dnes jsme tam zase zašli. A asi i pejsci jsou zakázaní...Cedulky jsou už staré, vybledlé - ale i pejsek je přeškrtnutý. Minule jsem si nevšimla.

      Vymazat
  3. Ach jaj. Tam je tak krásne? Cestovala som okolo každý deň do práce a vravela som si, musíme sa tam ísť s mužom niekedy pozrieť. Ale presťahovali sme sa skôr, ako sme to stihli uskutočniť. :( Škoda preškoda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také stále okolo jezdím, vždy si řeknu, že sem musím a pak nic. On je problém, že je otevřeno je v pracovní dny, to se nemáme šanci tam dostat. Ale překvapilo mě, jak krásné to tam je. Vůbec jsem to za tou ošklivou zdí nečekala :-)

      Vymazat
  4. Tak tam by se mi určitě líbilo:-))

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za milá slova a těším se na další návštěvu!