pátek 28. dubna 2023

Yrsa Sigurdardóttir - Ticho


 Anotace z DK: 

Uprostřed chladného dne v Reykjavíku zmizí z kočárku u luxusní vily spící nemluvně a na jeho místě leží cizí mrtvé dítě.
O jedenáct let později objeví detektiv Huldar se svou nadřízenou Erlou v kufru odstaveného auta v Reykjavíku části rozsekaného ženského těla. Co tu ale chybí, je hlava oběti. 
Vyšetřovací tým, do něhož už oficiálně patří i dětská psycholožka Freyja, se pustí do vyšetřování jednoho z nejtěžších případů, který je stále zamotanější, vrací se do minulosti a jeho vyřešení se zdá být v nedohlednu.
To těžce nese Huldarova těhotná nadřízená Erla. Dře dnem i nocí, protože se bojí o své místo i reputaci, pokud případ nestihne včas vyřešit. O svém těhotenství, stejně jako o otci dítěte se ale odmítá bavit. Mezi Freyjou a Huldarem stále něco je, mají však dohodu, že své soukromí nebudou tahat do práce. Vše ještě zkomplikuje nečekané obvinění Freyji z porušení policejního protokolu. A vůbec není jisté, zda jí Huldar bude schopen pomoci.


6. díl podle mě geniální islandské série. Miluju Freyju a Huldara (i když jejich jména možná komolím). Skvělá, napínavá detektvika. Příběh promyšlený, zamotaný. Když si myslíte, že je vše jasné a případ vyřešen, zjistíte, že jasné není vůbec nic. Trošku mě děsí poznámka, že se jedná o závěrečný díl série, na kterou jsem někde narazila.  Doufám, že je to hoax!

1 komentář:

Moc děkuji za milá slova a těším se na další návštěvu!