pátek 16. července 2021

Den 197/365


 Pro většinu z vás asi notoricky známý recept. Já si ho zde uložím, narazila jsem na něj nedávno a má u nás velký úspěch. 

Na těsto: 5 vajec, 250 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice, 2 lžíce kakaa, špetka soli, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice, 100 g másla, 100 ml mléka

Náplň: 1 tvaroh ve vaničce, 1 tvaroh v alobalu, 1 vejce, 5 lžic mléka, 1 vanilkový puding (jen pytlík, nevařit), 3 lžíce cukru moučka (můžete dát i citronovou kůru jestli máte rádi)

Nejprve vajíčka oddělte do dvou misek na bílky a žloutky. Zapněte si troubu na 175 °C. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu a dejte misku bokem. Do misky se žloutky přidejte cukr, vanilkový cukr a šlehejte do pěny (směs zesvětlá). Poté přišlehávejte rozpuštěné vychladlé máslo (ať není horké) a mléko. Nakonec i mouku předem smíchanou s kypřicím práškem, kakaem a skořicí. Nyní po částech stěrkou vmíchejte i našlehaný sníh z bílků. Těsto nalijte na klasický plech s vyšším okrajem, který jste si předem vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou, a zarovnejte. 

Do misky dejte tvarohy, přidejte vejce, mléko, vysypte vanilkový puding, trošku cukru moučka, popřípadě i citronovou kůru a prošlehněte. Tvarohovou náplň dejte do pevnějšího sáčku a ustřihněte roh (nebo do cukrářského sáčku s kulatou špičkou) a naneste na kakaové těsto, v pruzích do kříže, jako na fotce. Můžete si to i zjednodušit a jen po lžicích dávat na těsto. 

Pečeme na 175 °C (jen horní spodní ohřev, bez horkovzduchu) cca 15-20 minut, do propečena (zkuste špejlí), ale nepřesušit zbytečně. Po vytažení z trouby nechat vychladnout na mřížce nebo prkénku.

Autorkou receptu je Markéta Chovancová @marketa_v_troube


1 komentář:

  1. Ano, prošívaná deka má úspěch i u nás!
    Ali, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za milá slova a těším se na další návštěvu!