Letití návštěvníci blogu vědí, že před pár lety jsem každý rok zkoušela jeden nový druh cukroví. Ale protože nám všechny zůstaly jako stálice, už jsem raději nové nezkoušela, jinak bych musela začít péct už celý listopad. Letos jsem náš seznam cukroví radikálně proškrtala, každý si mohl říct 2 druhy, bez kterých si Vánoce nedovede představit. A rázem se uvolnil prostor pro nové zkoušení. Rozhodla jsem se pro ruměnky. Podle popisu to měly být ty ruměnky, které jsem si jako malí kupovali. Recept jsem čerpala na instagramu u Kristýnky Bubeníkové. Přepíšu si ho sem, kdybych opakovala i příští rok.
Těsto:
500 g hladké mouky
180 g cukru moučka
80 g mletých mandlí
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
1 polévková lžíce perníkového koření
120 g másla
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
2 vejce
Poleva:
200 g cukru moučka
3 lžíce horké vody
2 lžíce rumu
Nejprve v míse smícháme sypké suroviny. Máslo rozpustíme (já rozpouštím v mikrovlnce), přimícháme do něj med a rum a vlijeme do mísy k sypkým surovinám. V robotu zaděláme v nelepivé těsto (nebo rukama na vále). To zabalíme do potravinové folie a dáme alespoň na hodinu uležet do lednice. Z těsta vyválíme hada, nakrájíme na stejné kousky a tvarujeme kuličky. Ty vyložíme na plech a dáme péct na 170 C cca 8 - 10 minut. Vytahujeme, když jsou kuličky ještě měkké. Polevu připravíme tak, že v misce dobře vymícháme cukr s vodou a rumem a vychladlé kuličky v ní namáčíme. Necháme zaschnout a uložíme do dózy s víkem, aby ruměnky neztvrdly.
500 g hladké mouky
180 g cukru moučka
80 g mletých mandlí
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
1 polévková lžíce perníkového koření
120 g másla
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
2 vejce
Poleva:
200 g cukru moučka
3 lžíce horké vody
2 lžíce rumu
Nejprve v míse smícháme sypké suroviny. Máslo rozpustíme (já rozpouštím v mikrovlnce), přimícháme do něj med a rum a vlijeme do mísy k sypkým surovinám. V robotu zaděláme v nelepivé těsto (nebo rukama na vále). To zabalíme do potravinové folie a dáme alespoň na hodinu uležet do lednice. Z těsta vyválíme hada, nakrájíme na stejné kousky a tvarujeme kuličky. Ty vyložíme na plech a dáme péct na 170 C cca 8 - 10 minut. Vytahujeme, když jsou kuličky ještě měkké. Polevu připravíme tak, že v misce dobře vymícháme cukr s vodou a rumem a vychladlé kuličky v ní namáčíme. Necháme zaschnout a uložíme do dózy s víkem, aby ruměnky neztvrdly.
Pekla jsem z poloviční dávky a i tak jich je spousta! Jsou moc dobré. Abych byla upřímná, ty rumové perníčky z mého dětství to úplně nejsou, ale dobré jsou moc. I rodinná rada je schválila. Je to rychlovka, klidně je ještě stihnete, pokud dostanete chuť!

Žádné komentáře:
Okomentovat
Moc děkuji za milá slova a těším se na další návštěvu!