sobota 22. června 2024

24/52 Větrno


 

23/52 Evropský/á/é


 

sobota 15. června 2024

Pražská muzejní noc


Po pěti letech se do Prahy vrátila Pražská muzejní noc. Když byly děti malé, často jsem se této akce účastnili. Proto jsem dnes, možná trošku sentimenátlně vyrazili. Tedy spíše vyrazily. Manžel práce, David puberta, tak jsem šly s Klárou samy. Na začátek jsem vybraly Novoměstkou radnici. Tady bylo hlavním lákadlem výhled z ochozu věže. Délka fronty tomu odpovídala. Byly jsme statečné, frontu vystály, 221 schodů vyšlapaly. A stálo to za to!






Z dalších prostor radnice jsme si prohlédly výstavu výtvarných děl  Gymnázia Prof. Jana Patočky.  Měly jsme možnost nahlédnout do barokní kaple, do Konželského salonku, do Mázhausu, obejít sochu Neptuna. Přiznám se, že tam jsem nefotila. Bylo to vždy opravdu jen nahlédnutí.




Další jsem měly v plánu Clam-Gallasův palác, ale tam jsem se délkou nepostupující fronty již nechaly odradit. Navíc máme zkouškové, takže bylo třeba ještě doma zpracovat několik otázek :-).

Cestou jsem se alespoň pokochaly nově nainstalovanými motýli na obchodním domě Máj. Autorem je David Černý. Trup motýlů představuje spitfire. Dle autora je celá instalace poctou československým stíhacím pilotům. Motýli chvílemi svítí a pohybují křídly. Instalace na Máje je prý povolena na jeden rok. I když jsem zaznamenala kritické komentáře, mě se motýli líbí moc. Co myslíte vy?




 

pátek 7. června 2024

Martin Moravec, Marek Dvořák - Mezi nebem a pacientem


 Anotace z DK:

Při jeho práci jde o vteřiny. Během nich se musí rozhodnout, vytěsnit emoce a často si i sáhnout na dno. Lékař letecké záchranky Marek Dvořák takové situace zažívá denně a teď i vás vezme do světa, o kterém snil už jako malý kluk. Jak vypadá práce doktora ve vrtulníku? Na které vzlety nikdy nezapomene? Kdy měl při zásahu strach a co už by ve službě nechtěl zažít? Je to vyprávění, při kterém se občas tají dech. Chvílemi je dojemné a jindy vás naopak rozesměje. Taky vás naučí, že při první pomoci se není čeho bát, a možná i přiměje víc přemýšlet nad tím, co v životě děláte.
Dvořák je mezi českými doktory svéráz. A to nejen kvůli mnoha tetováním, která má po těle. Pro kontroverzní názor nejde daleko, má osobitý smysl pro humor, ale zároveň je na každé jeho větě znát, jak moc medicínou žije. Když vypráví o pacientce, která ho po několika měsících od těžkého úrazu překvapila návštěvou a u které si myslel, že nemohla přežít, dojde i na slzy.

Myslím, že jen málokdo dnes nezná pana doktora Dvořáka. Byť zatím poslední ze série knih rozhovorů pana Moravce s odborníky, pro mě to byla první knížka. Kdysi jsem kupovala mamince rozhovor s MUDr Benešem, tam jsem ale četla jen útržky po chvilkách u maminky. Což mě ale vede k tomu, že si jí musím půjčit a přečíst celou. Tady jsem byla při čtení nadšená. Chvíli se člověk směje, za chvíli zamačkává slzu. Je vidět, že MUDr Dvořák umí vyprávět, umí dělat osvětu první pomoci velmi poutavě a navíc srozumitelně. Určitě si knížku přečtěte, nebudete litovat.

středa 5. června 2024

Moje první spolupráce


V rámci bartrové spolupráce jsem dostala k testování toto udělátko. Je to osvěžovač vzduchu Ambipur ve vůni Spring awakening. Přiznám se, že osvěžovače vzduchu jsem nikdy nepoužívala. Nemám ráda jejich chemickou vůni. Musím však uznat, že něco takového by se nám do domácnosti hodilo. Jak víte, máme 4 hlodavce. I když se snažíme sebevíce, čistíme neustále, myslím že cítit jsou. My jsme na jejich odér zvyklí, nevnímáme ho, ale věřím, že kdyby k nám někdo přišel, poznal by, že jsem "hlodavčí domácnost". Podle obrázku jsem čekala květinovou vůni. Byla jsem příjemně překvapená. Vůni bych přirovnala spíše k čerstvě vypranému prádlu, což je něco, co mám ráda. Vůně je relativně intenzivní. Je super, že se intenzita dá regulovat. Mně úplně v pohodě stačila ta nejnižší a provoněla celou místnost  za krátkou chvíli. V létě asi ji úplně nevyužiju, přiznám se, že si raději otevřu okna dokořán. Ale v zimě, kdy je větrání omezenější, určitě u nás uplatnění najde.