neděle 5. srpna 2018

Prodloužený víkend v Janově nad Nisou

Již tradičně několik let patří k našemu létu korálkování v korálkovém ráji. Tentokrát jsme se trošku rozdělili. Já a Klára jsme poprvé bydlely s ostatními korálkářkami. Předchozí roky jsme totiž bydleli v přilehlém penzionu a musely jsme s Klárou večer odcházet. Takže jsme o velký kus zábavy přicházely. Letos tedy bydleli v penzionu kluci sami. A udělali si svůj společný program. Pouze ve čtvrtek nás povozili po Jablonci a zvládli s námi všechny korálkové nákupy. To je vlastně nejdražší část pobytu. Ani se neptejte, kolik nás to stálo! Další dny jsme už s Klárou zůstávaly na korálkářské boudě. Některé holky sice ještě za nákupy vyjely, protože stále něco chybí, ale my už jsme si daly stop-stav.
Kluci zvládli IQ landiiMuzeum socialistický vozůMuzeum obrněné techniky, Lanový park Bedřichov a nevím co všechno ještě. Bohužel náš tatínek nefotí, takže mám jen pár mobilových fotek z lanového parku.




Potom jsme se spojili až v neděli odpoledne před cestou domů. Nejdříve děti musely zvládnout alespoň jednu jízdu na bobové dráze. Byl by asi hřích bydlet přímo vedle ní a nepovozit se.


 A potom nás již čekla cesta do Prahy. A protože se nám moc domů nechtělo a letos jsme žádné výlety nezvládli, udělali jsme ještě zastávku na zámku Hrubý Rohozec.








Fotky nic moc, já vím. Nedařilo se mi elimitovat nebo využít ve svůj prospěch hru světla a stínů.
Na zámku jsme těsně před zavíračkou zvládli oba zámecké okruhy. Interiéry zámku jsou prezentovány v původní podobě z 30. let 20 st. , kdy na zámku bydlel předposlední majitel hrabě Mikuláš Vladimír Des Fours Walderode s rodinou. Veškeré exponáty jsou díky fotografiím, které pořídil pan hrabě pro pojišťovnu, na svých originálních místech. A protože byl historik, spoustu exponátů opatřil ručně psanými cedulkami, ze kterých se dozvídáme informace o jich původu .  Je smutné, že zámek chátrá a potřeboval by řádnou rekonstrukci. Ale od roku 1992 o něj poslední majitel Karel Des Fours Walderode vede vleký restituční spor. Po jeho smrti ve sporu pokračuje jeho manželka a prý konec sporu je v nedohlednu. Takže samozřejmě ani jedna strana nechce do údržby zámku investovat. A už by to bylo opravdu potřeba!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za milá slova a těším se na další návštěvu!