neděle 8. ledna 2017

Zimní květy

Než se dostanu k fotkám, se kterými se tu chci dnes chlubit, moc bych vám chtěla poděkovat. Vám všem, kteří sem chodíte, čteme a necháváme mi tak milé komentáře. Řada z těch pod minulým příspěvkem mě dojala. Až zase budu mít chutě končit, vzpomenu si na vaše milé komentáře, ty mě  opravdu dobíjí. Děkuju, že jste!

A teď už ke květům. Venku je mráz a bílo, děti dnes řádily ve sněhu, přišly celé mokré. Já si radši užívám tepla ústředního topení a kochám se svými fialkami. Rozkvetly mi některé novinky. 


Ještě během adventního období rozkvetla Merry Christmas. Kdy jindy by také měla rozkvést fialka s takovým jménem:




Pak následovaly další fešandy:
Mosambique:



Pat Tracey - neptejte se, proč z jednoho stonku vyrůstají dva rozdílně zbarvené květy. Netuším, ani ve FB skupině milovníků fialek mi nikdo nedokázal uspokojivě odpovědět. Prý nějaká mutace. Ostatní květy vypadají, že budou správě bílé s lemováním.



Midnight Twist:  ta vypadá na sportík, uvidíme, jak budou vypadat další květy


a Arcturus z mého vlastního lístečku, když jsem si původní rostlinu asi přelila. Než odešla úplně, podařilo se i zakořenit nějaké lístečky, tak se zase můžu radovat z krásných květů.


Dělají mi radost, holky moje. Ale také trochu starosti, Sleduji, že zase některé budou potřebovat přesadit a rozsadit a já už opravdu nemám ani kousek místa. Ach jo....

10 komentářů:

  1. Jelikož jsem kdysi měla skoro 30 druhů, tak to tady u tebe obdivuju. Všechny jsou krásné, ale ta poslední mi vyrazila dech. ta teda je. Třeba jednou zase zasadím nějaký lísteček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, tak na jaře si řekni, jaké lístečky chceš :-)

      Vymazat
  2. Ali, tohle fakt umíš! Jedna hezčí než druhá!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Jsou krásné, také jsem jejich obdivovatelka a kdysi i pěstitelka :) možná se jako Iva zase jednou nechám zlákat.
    Krásné - opravdu. Moc se mi líbí i ta jména :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak stejně jako Iva, pošli na jaře seznam, co bych chtěla, lístečky pošlu!

      Vymazat
  4. Nádhera,máte prosím nějaký tip , kde koupit lístky , a dříve jsem také měla fialku která měla bílé i modré květy najednou,a také jednu co měla řapíky listu až patnact cm dlouhé,vypadala jako převislá,ted mám 9 pěkných fialek,květ žádný...dae

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou lístky kupuju přes FB přímo ve fialkové skupině. Nebo na burze fialek, která je každý rok myslím že v květnu v trojské Botanické zahradě. Jinak možná mají fialky málo světla, to potom tvoří víc listy než květy. Nebo zkuste podpořit kvetení hnojivem.

      Vymazat
  5. Jak to děláš, že Ti květinky tak krásně kvetou? Hnojíš je něčím, povídáš si mile s nimi, nebo jim naopak vyhrožuješ? :-) Opravdu by mě to zajímalo, mně fialky nejdou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Povídám si s nimi mile, to je jasné, to já s kytičkama vždycky. Nevyhrožuju, ony to nepotřebují. Ale jsou kytky, které vyhrožování potřebují, vím, že to funguje. Hnojím čas od času spec. hnojivem na africké fialky. Ale tak jednou za 2 měsíce max.

      Vymazat

Moc děkuji za milá slova a těším se na další návštěvu!