pondělí 26. srpna 2013

Žleby


Prázdniny kvapí do svého závěru a my si uvědomili, že jsme letos nenavštívili žádný zámek. Sedli jsme nad mapu, vybírali , chtěli jsme něco, kde nehrozí ty děsivé davy lidí. Nakonec jsme vybrali zámek Žleby. A byla to výborná volba. Zámek má v rekonstrukci fasádu, takže moc fotogenický není, ale to byla snad jediná chyba na kráse.





Zámek jsme prošli opravdu úplně celý, zakoupili jsme si vstupenky na dva okruhy. David mě velmi příjemně překvapil. Myslela jsem, že zvládne jednu prohlídku a bude zlobit. Plánovala jsme tedy, že na druhý okruh nepůjdu a počkám s ním v parku. On ale moc chtěl i na ten druhý, nutně totiž potřeboval vidět zbronici. A je pravda, že zbrojnice by mu k úplné spokojenosti stačila, půl dne by tam klidně vydržel. I vystoupení šermířů, které bylo součástí prohlídky, ho ohromě nadchlo. Nevím, kde se v něm to nadšení pro zbraně bere.


Odpoledne jsme vyrazili do zámecké obory, která se pyšní chovem bílých jelenů.


Nejen jeleni, ale i mufloni, srnky, prase divoké, volavky, čápy zde byli k vidění. Já si vychutnala obzvláště toho čápa, takhle zblízka jsme ho ještě snad nikdy neviděla. Tatínek s Davidem a Klárkou se vyřádili u divočáků, kteří nadšeně jedli z ruky pampelišky a divoce se chovali jen vůči sobě právě v boji o šťavnaté lístky.




 Měli jsme štěstí a stihli jsme neplánovaně i cvičení dravců s odborným výkladem.Víme už například, že výr velký létá naprosto neslyšně díky svému peří, orel mořský má nesmáčivé peří a navzory svému jménu žije v blízkosti rybníků, luňák hnědý je výborný vzdušný akrobat a orel skalní umí být pěkně náladový.

Teď nám jen zbývá doplnit si vzdělání v oblasti filmových pohádek, protože když na nás paní průvodkyně vychrlila, jaké pohádky se zde točili, zjistili jsme, že jsme neviděli asi jednu.

8 komentářů:

  1. to vypadá báječně. Nikdy jsem tam nebyla. Teď mi muž hlásí, že on ano.. no máme dobrý tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam byla naposledy s rodiči jako hodně malé dítě. Pak mě už nikdy nějak nenapadlo tam jet.

      Vymazat
  2. Vypada to tam moc hezky ,ani jsem nevedela ze existuje a kde to vubec je ale ted uz vim.Mozna ze se tam priste podivame.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi na zámku bylo sympatické, že to není tak "profláknuté" místo jako Křivoklát, Konopiště, Karlštejn apod, nehrozí tu velké davy turistů a autobusové zájezdy.

      Vymazat
  3. Ve Žlebech jsem nikdy nebyla, ale zrovna nedávno jsem se dívala, jaké je tam spojení. Bohužel celkem špatné. Ale aspoň jsi tam byla Ty a já tak Žleby vlastně viděla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že nemám žádné fotky z interiérů, tam se fotit nesmí.

      Vymazat
  4. Dobrý tip, díky! A ta fauna je skvostně zdokumentovaná ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je krásný model, i náš stařičký kompakt vykouzlí pěknou fotku :-).

      Vymazat

Moc děkuji za milá slova a těším se na další návštěvu!